Hoe werkt een pelletkachel?

Werking van Artel pelletkachels

Een pelletkachel is een volledig geautomatiseerde houtverbrandingskachel. Het grote verschil met een houtkachel is echter dat de zuurstof toevoer en de brandstof (houtpellets) automatisch worden gedoseerd en afgestemd op de warmtevraag. Daarnaast is een pelletkachel ook velen malen efficienten dan een houtkachel, de pelletkachel heeft namelijk een warmtewisselaar waarin de temperatuur van de verbrandingsgassen wordt overgegeven aan de lucht in de woonruimte. Doordat de lucht geforceerd door de warmtewisselaar wordt geblazen, gaat er veel minder energie verloren dan bij een houtkachel. Een houtkachel moet de warmte uitstralen en hierdoor is de warmteoverdracht naar de ruimte minder efficiënt dan bij een pelletkachel. 

 

Hoe onsteekt een pelletkachel?

In de opstart fase van een pelletkachel wordt de onsteker, ook wel gloeibougie of gloeipen genoemt, verwarmt. Afhankelijk van het soort ontsteker kan deze wel 1000°C worden. Terwijl de ontsteker verwarmt wordt er lucht langs de ontsteker gezogen, deze lucht wordt verwamrt en komt tegen de houtpellets aan, wanneer de lucht heet genoeg is dan ontsteken de houtpellets. Dit proces is volledig geautomatiseerd waardoor u dus alleen maar de pelletkachel aan hoeft te doen en de rest gaat vanzelf.

 Pelletkachel keramische ontstekers

Hoe ziet een pelletkachel er van binnen uit?

In onderstaande doorsnede van een pelletkachel kunt u in detail de pelletkachelwerking van de verschillende onderdelen bekijken.

Pelletkachel doorsnede