Pelletkachel keuze

 

Hoe kies ik de juiste pelletkachel?

Om tot een goede beslissing te komen voor het aanschaffen van een pelletkachel die het beste in jouw situatie past, hebben wij een aantal belangrijke punten hieronder neergezet. Wanneer je een antwoordt hebt op deze punten wordt het een stuk makkelijker op de goede keuze te maken met betrekking tot het aanschaffen van een pelletkachel.

De vragen die belangrijk zijn om tot een goed besluit te komen, zijn in verschillende lagen opgebouwd en bestaan per laag uit verschillende stappen. Hieronder zijn de vragen trapsgewijs uitgeschreven.
Ze dienen als leidraad en zijn niet bedoeld als dwingend advies.

 

Pelletkachel uitvoering (Gesloten of Open)

Een belangrijke keuze om eerst te maken is of je een open of gesloten pelletkachel wilt. Rookgas technisch zijn er in hoofdlijnen twee uitvoeringen pelletkachels namelijk:

* Open branderkamer

* Gesloten branderkamer

Een open pelletkachel heeft een open verbinding tussen branderkamer en woonkamer. Wanneer de pelletkachel normaal functioneert zal er onderdruk in de branderkamer zijn en is er niets aan de hand. Maar zodra er overdruk, of meer onderdruk in (woon)ruimte heerst, zal er overlast van rook of geur optreden.

Een gesloten pelletkachel, die zijn zuurstof van buiten haalt, heeft geen open verbinding tussen branderkamer en woonkamer. De kans op rook overlast in de woonkamer is dan ook uitgesloten. Gesloten toestellen zijn luchtdicht waardoor vanuit de branderkamer geen rook in de woonkamer kan komen. Ook wat betreft brandveiligheid is een geslote pelletkachel een goede keuze. Daarnaast zijn gesloten pelletkachels vaak stiller.

 

Soort pelletverwarming

Passend bij jouw wensen- en eisenpakket kun je kiezen uit verschillende manieren van pelletverwarming. Bepaal hieronder welke methode je graag wil en zoek in de bewuste catagorie wat de beste optie is.

Wil je één (woon)ruimte verwarmen? 

Kies 'een pelletkachel'

Wil je meerdere ruimtes verwarmen met warme lucht?

Kies 'een pelletkachel met kanalisatie'

Wil je een pelletkachel die ook je CV water verwarmt?

Kies 'Pelletketel of moederhaard'

 

Hoeveel kW(vermogen) heb ik nodig?

Hieronder een aantal vragen om zo goed mogelijk tot het juiste vermogen van de pelletkachel te bepalen.

Vraag 1: Hoe groot is de te verwarmen oppervlakte?

Wat is de oppervlakte/inhoud van de ruimte die verwarmt moet gaan worden?

 

Vraag 2: Hoe goed is de (woon)ruimte geïsoleerd?

De isolatie van de ruimte speelt een belangrijke rol bij het verwarmen van een vertrek door een pelletkachel. Een slechte isolatie van de ruimte kan ervoor zorgen dat uw pelletkachel het net niet of net wel kan verwarmen. Ook wanneer de specificatie aangeeft dat het vermogen toereikend is voor uw ruimte, kan de isolatiegraad zodanig zijn dat het vermogen niet genoeg is. Als er een pelletkachel wordt gekozen met een te laag vermogen ten aanzien van de ruimte, zal de pelletkachel veelvuldig op de hogere standen moeten branden om de gewenste temperatuur te bereiken. Hierdoor zal de pelletkachel meer geluid maken. Het is dus van groot belang om voor de aanschaf de juiste factoren zorgvuldig af te wegen!

 

Vraag 3: Hoofd- of bijverwarming?

Of de kachel als hoofd- of bijverwarming gaat fuctioneren, is ook een belangrijke factor om het vermogen te bepalen. Als de pelletkachel als bijverwarming moet dienen en in hoofdzaak voor sfeer en comfortabele warmte moet zorgen, wordt het vermogen meer ondergeschikt ten aanzien van eisen en wensen dan wanneer het hoofdverwarming moet worden.

 

Vraag 4: Functie van de ruimte?

Bij de functie van de ruimte kan men denken aan een woonverblijf of bijvoorbeeld een hobby- of schuurruimte. In het laatste geval is het niet altijd nodig om de ruimte naar 20 graden te brengen. In dat geval kan er ook voor iets minder vermogen gekozen worden.

 Vermogen pelletkachel

Design van de pelletkachel

Zodra er antwoorden zijn gevonden op bovenstaande vragen, kan de derde fase van het selectieproces beginnen. De antwoorden die nu gevonden moeten worden,
zijn van meer esthetische en financiële aard.

Vraag 1: Welk design past bij uw interieur

Klassiek - Strak - Nostalgisch - Klein - Groot - Smal - Rond

 

Vraag 2: Welke kleur kachel moet het worden

Rood - Zwart - Wit - Brons - Grijs, etc.

 

Vraag 3: Achter- of bovenafvoer?

Waar moet het begin punt van de afvoer zitten van de pelletkachel, aan boven of achterkant?

 

Vraag 4: Welke budget is er te besteden

Hoeveel mag de pelletkachel kosten?

 

De pelletkachel beslissing

Nadat je alle vragen zorgvuldig hebt doorlopen en er antwoorden zijn gevonden, kan er een keuze worden gemaakt. Het voorgaande proces heeft misschien geleid tot langdurig wikken en wegen en het heeft wellicht discussies opgeleverd, maar je bent er bijna. Nu alleen nog even online bestellen bij OnlinePelletkachels.nl en het genieten en besparen kan beginnen.

Succes!