Installeren en onderhouden van een pelletkachel

 

Het installeren van een pelletkachel

Het aansluiten en installeren van een pelletkachel lijkt op zich zeer eenvoudig, toch worden er daarbij regelmatig fouten gemaakt. Op de lange termijn zal de werking van de pelletkachel hierdoor gaan afnemen. Daarom is ons advies om de pelletkachel en afvoerkanaal door een vakman te laten plaatsen. Mocht u de plaatsing toch zelf willen doen, bereid het dan goed voor en maak de juiste keuzes. Voor meer informatie over de verschillende rookgasafvoekanalen kunt u hier terecht: Welke afvoermethode kies ik?

 

Pelletkachel onderhoud

Om je pelletkachel veilig en goed te laten branden is het noodzakelijk dat er minimaal 1x per jaar onderhoud wordt gepleegd aan de pelletkachel. Het kan dus zijn dat er vaker per jaar onderhoud gepleegd moet worden aan de pelletkachel als deze veel uren brandt per dag. Door het onderhoud uit te stellen aan je pelletkachel neem je een groot risico. Het leidt zeker tot slecht functioneren van de pelletkachel en er kunnen zelfs gevaarlijke situaties voordoen. Daarnaast is het aan te raden om 2 tot 4 keer per week de branderkamer en warmtewisselaar goed schoon te zuigen met een aszuiger.

Net als bij de installatie lijkt het groot onderhoud eenvoudig uit te voeren. Maar bij het ontbreken van routine kan er toch een en ander fout gaan. Wij worden vaak bij storingen geroepen die zijn ontstaan nadat het onderhoud is uitgevoerd door de pelletkachel eigenaar. Daarom geldt voor onderhoud ook het advies om dit te laten uitvoeren door een pelletkachel specialist. Besluit je toch om zelf het onderhoud te doen zorg er dan voor dat de stappen in de onderhoudshandleiding zorgvuldig worden doorlopen.

- Onderhoudshandleiding 92% Pelletkachels

- Onderhoudshandleiding 98% Pelletkachels

 

Pelletkachel onderdelen

Tijdens het onderhoud kan het noodzakelijk zijn om bepaalde onderdelen te vervangen. Het is raadzaam om van tevoren na te gaan waar de originele onderdelen verkrijgbaar zijn. Dit voorkomt teleurstelling achteraf. Als u het onderhoud laat uitvoeren, vraag dan vooraf of het bedrijf wel de juiste onderdelen op voorraad heeft. Ook is het van belang dat de juiste onderhoudshandleiding aanwezig is, met instructies over hoe het onderhoud uitgevoerd dient te worden.

Bent u opzoek naar onderdelen van Artel of FirePlus pelletkachel? Op OnlinePelletkachels.nl kunt u de meest gangbare onderdelen voor de pelletkachel van Artel en Fireplus.