Pelletkachel Afvoer Keuze

Welke afvoermethode heb ik nodig?

Nadat de interesse is gewekt om eventueel een pelletkachel aan te schaffen, komt meestal de vraag: "Hoe zit het met de rookgasafvoer voor een pelletkachel".
In de volgende rubrieken wordt per optie wat dieper ingegaan op de mogelijkheden en de voor- en nadelen.

 

Opties om een pelletkachel afvoer aan te sluiten

Er zijn 4 manieren om een pelletkachel rookkanaal naar buiten te voeren. Zoals gewoonlijk zijn er aan iedere keuze voor- en nadelen verbonden.  
Hieronder een opsomming van de voor- en nadelen per installatietype:

Type 1 - Achter de kachel door de gevel  

Type 2 - Twee à drie meter omhoog en vervolgens met een gat in de gevel naar buiten

Type 3 - Afvoer door plat of schuin dak (eventueel meerdere verdiepingen)

Type 4 - Bestaand schoorsteenkanaal van houtkachel of open haard

 

Aandachtspunt:

In de volgende hoofdstukken worden de in de praktijk toegepaste pelletkachel afvoermethoden beschreven. Niet iedere pelletkachel afvoermethode is optimaal of geschikt voor elke situatie. Rekening houdend met de voor- en nadelen, moet er in elke situatie overwogen worden welke optie de meest geschikte is.
Onderstaande beschrijving is geen advies, maar een overzicht van de in de praktijk toegepaste mogelijkheden en de bijbehorende overwegingen.

 

Afvoer pelletkachel onder door gevel (type 1)

Deze manier van aansluiten is de eenvoudigste en goedkoopste.  Er wordt direct achter de kachel een gat door de gevel geboord. Hierdoor gaat de buis achter de kachel rechtstandig naar buiten. Dit is technisch gezien niet het meest gunstige voor de werking van de kachel, omdat er geen natuurlijke trek in de afvoer aanwezig is. Nadelen van het ontbreken van natuurlijke trek kunnen zijn:

Nadelen type 1 afvoer

* Kans op rook in de woning bij stroomstoring

* Bij slecht onderhoud en een mindere kwaliteit van pellets is er kans op brand in de pellettank

Voordelen type 1 afvoer

* Lage kosten

* Eenvoudig aan te sluiten

* Geen afvoer zichtbaar achter de kachel

Onlinepelletkachels afvoer methode

Afvoer pelletkachel omhoog en door gevel (type 2)

Bij deze methode gaat de buis vanaf de kachel 150-200 cm omhoog om daarna met een 90 graden bocht door de muur naar buiten geleid te worden. Omdat de buis eerst 2 meter omhoog gaat zal er natuurlijke trek aanwezig zijn in de afvoer. Voordeel van natuurlijke trek is dat er bij stroomuitval het restant rook, aanwezig in de brander, afgevoerd zal worden. Deze manier van aansluiten wordt in de meeste gevallen toegepast omdat het prijstechnisch en wat betreft functionaliteit volstaat.

 

Nadelen type 2 afvoer

* Buis is zichtbaar achter de kachel

* Duurder dan type 1

Voordelen type 2 afvoer

Lage kosten

* Eenvoudig aan te sluiten

* Natuurlijke trek aanwezig in afvoer

Onlinepelletkachel afvoer type 2

 

Afvoer pelletkachel door plat of schuin dak (type 3)

De buis wordt aangelegd en door het plafond (eventueel meerdere verdiepingen) naar het dak geleid. Dat kan een schuin dak met pannen zijn of een plat dak met bitumen. De afvoer door het plafond en dakbeschot wordt altijd uitgevoerd met een dubbelwandige buis die is geïsoleerd met steenwol. Dit wordt gedaan om de veiligheid te waarborgen, bijvoorbeeld wanneer er een schoorsteenbrand zou ontstaan. Deze methode wordt minder toegepast doordat er een hogere kostprijs aan verbonden is. En bij lange lengtes kan condens ontstaan in de afvoerbuis. Condens in de afvoer van een pelletkachel geeft op de langere termijn meer vervuiling en dus meer kans op een schoorsteenbrand.

 

Nadelen type 3 afvoer

* Kostbaar

* Meer kans op condensvorming

Voordelen type 3 afvoer

* Natuurlijke trek aanwezig

* Minder kans op merkbare rookgeuren door een betere verdunning van de rookgassen

 

Onlinepelletkachels afvoer optie 3

 

Afvoer pelletkachel bestaand kanaal (type 4)

Wilt u uw houtkachel of open haard vervangen door een pelletkachel? Dat kan en in veel gevallen kan de pelletkachel gewoon aangesloten worden op het bestaande kanaal. Meestal is de diameter van het rookkanaal voor een houtkachel of open haard groter. Dit is geen probleem, de diameter kan met een verloop teruggebracht worden naar 80 of 100 mm en daarmee kan de buis aangesloten worden op uw nieuwe pelletkachel. Wel is het van belang om eerst uw kanaal te laten vegen alvorens de pelletkachel te plaatsen.